Kiss Tamás 2003-ban, archív felvételek digitalizálása közben bukkant rá több olyan hangzóanyagra, ahol magyar tamburazenekar játszott.Teljesen magával ragadta a lendületes tamburamuzsika és ekkor kezdte el kutatni a magyar tamburás múltat. Igen kevés felvételt talált akkoriban, de már ezek is elegendőek voltak arra, hogy elhatározza: “élővé” szeretné tenni a dalokat. Ehhez a nem kis célhoz keresett társakat és 2004-ben megalapította a saját bandáját (előbb Szárma, majd a 2008-as újraszervezés után Márványos Tamburazenekar néven.)

Egyre több felvétel, gyűjtés került elő: Decs, Mohol, Szentlászló, Dávod, Bátmonostor, Kiskunhalas, Kecel, Paks és Baja magyar tamburamuzsikát játszó zenekaraitól. Megtalálható volt a városi zenét játszó cigánybanda mintájától egészen a legrégebbi, ugor-kori dallammotívum is a repertoárokban.

Bőven volt már miből válogatni és megpecsételni a dallamokat az “újranépszerűsítés” bélyegével. Ez a munka nem csak a magyar tamburás örökséget viszi előre, hanem Dunántúl, Kunság, Vajdaság régi fényéből is visszahoz talán valamit. Hiszen gyönyörű és méltatlanul feledésbe merült, kincset érő dallamok várnak még ránk, amit újra kell tanulni és visszavezetni azokat a pezsgő zenei életbe.

Tagok

 • KissTamasKiss Tamás

  zenekarvezető, prímtambura, klarinét, tárogató
 • Zabán László

  basszprímtambura, klarinét, ének
 • Lengyel Zsolt

  basszprímtambura
 • Simó Alpár

  tamburabrácsa
 • Nagy Vivien

  tamburabrácsa, tamburabőgő, ének